woensdag 25 mei 2011

incassokosten maximaal 15%

De Tweede Kamer heeft 21 april 2011 een wetsvoorstel aangenomen dat incassokosten aan banden legt. De wildgroei aan incassobureaus en het gebrek aan regelgeving omtrent incassokosten, maakt het volledig onduidelijk welke incassokosten nu wel of niet betaald moeten worden. Om van het gedoe af te zijn, betaalt de consument vaak nu nog klakkeloos en vaak dus te veel. Met de nieuwe regelgeving moeten de incassokosten voor iedereen transparant worden.

Incassobureaus maken gebruik van onduidelijkheid

Op dit moment gelden er geen maximale incassotarieven. Bedrijven geven in hun algemene voorwaarden aan welke administratiekosten zij berekenen bij te late betaling. Meestal zijn dat bedragen van € 25 tot € 50. Daarnaast wordt in de algemene voorwaarden vastgelegd dat de debiteur aansprakelijk is voor de buitengerechtelijke kosten. Veel incassobureaus hanteren voor deze buitengerechtelijke kosten de staffel van Rapport Voorwerk II. Soms worden dan ook nog administratie en informatiekosten berekend. Een wanbetaler moet dan de hoofdsom, administratiekosten en de incassokosten betalen.

Maximale incassokosten

In het aangenomen wetsvoorstel heeft minister Opstelten bepaald dat voor bedragen onder de € 2500 een maximumtarief van 15% geldt met een minimum van € 40. Of bedrijven de incasso nu zelf doen, of dat de incasso wordt uitbesteed aan incassobureaus de debiteur hoeft nooit meer dan 15% incassokosten te betalen. ook mag een bedrijf aan een klant met meerdere vorderingen maar 1 keer deze € 40 euro of 15% rekenen. De incassokosten worden daardoor weer transparant. Het wetsvoorstel wordt van kracht zodra de eerste kamer daarover heeft gestemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten